Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jani - dob szekció

grb-ba-014.jpg 

Szrnka János vagyok, a GRB dobosa, ütőse. 1960-ban születtem Szegeden, a „beat korszakban”, de Sándorfalván nőttem fel. Hobbim gyermekkorom óta a zene és a dobolás. Ezt a zenei indíttatásomat édesanyámtól örököltem, aki a Sándorfalvi Általános Iskolában énektanárként okította az alsó tagozatos nebulókat. Első hangszerem természetesen a – Sándorfalván nagy hagyománnyal rendelkező – citera volt, amelyre nem más oktatott, mint Budai Sándor a Népművészet Mestere. Ez nagy élmény volt számomra, de én mindig is dobolni szerettem volna, amire a 70-es években még nem adódott lehetőségem.

Első zenekarom - diákzenekar -, hódmezővásárhelyi főiskolás koromban /1980-82/ az ORPHEUS ROCK BAND volt. Első sorban Beatles, AC-DC, Edda, PMobil és saját számokkal kényeztettük közönségünket.

Rájöttem arra,  ha nem képezem magam, akkor nem tudok előrébb lépni, ezért igénybe vettem Máriássy János tudását, ő a Szeged Bárban /éjszakai mulató volt/ dobolt ekkoriban. Aki igazán bevezetett a dobolás rejtelmeibe, az barátom, sógorom Takó Lajos a nagyszerű ütős tanár,tőle tanultam a legtöbbet.

A világban rengeteg kiváló dobos található, akik közül néhányat példaképemnek tartok, Ők zenileg, hangzásban és nem utolsó sorban emberileg nagy hatással voltak rám. Ezek közül néhány név: Kovács Gyula, Steve Smith, Cindy Blackman Santana és  a fiatal Nicolas Viccaro.

A következő zenekarom a szegedi RIVERSIDE együttes /1990 környéke/. Magyarországon és Ausztriában adtuk műsorainkat, többnyire country „nóták”, Beatles és magyar slágerek voltak repertoáron.

Ezután vendéglátózás és alkalmi fellépések következtek, és már el is jutottunk napjainkig, amikor is része lettem a GRB zenekarnak, és jelenleg egy szegedi próbahelyen, hozzám hasonló kvalitású társakkal együtt próbáljuk összecsiszolni tudásunkat, hogy nem is olyan sokára a szegedi közönség elé léphessünk.

 

Szeretem a jó hangszereket és a tiszta hangzást, mert szerintem ez a színpadon már fél siker, én a lehetőségeimhez mérten erre törekedtem eddig is, és ezután is így lesz.